
انواع آب معدنی و ترکیبات آن را بشناسید
آب ماده بسیار حیاتی برای حفظ سلامتی است زیرا بسیاری از عملیات ضروری بدن با آب امکانپذیر است.
آب معدنیهای طبیعی که از زمین خارج میشوند، از چندین لایه سنگ عبور میکنند و حاوی عناصر معدنی این سنگها هستند. بسته به منبع آب، بعضی از این مواد معدنی حل شده ممکن است برای سلامتی مفید یا مضر باشند. از این رو، آب معدنی براساس منابع، به لحاظ محتوا و کیفیت متفاوت است.
روزانه چه میزان آب بنوشیم؟
بهطور میانگین مصرف روزی هشت لیوان آب توصیه شده که این میزان با توجه به عوامل مختلف زیر متغیر است:
- سن
- جنسیت
- محل سکونت
- فصول سال
- فعالیت بدنی
- رژیم غذایی
- بیماریها و …
آب معدنی استاندارد
استفاده از آب آشامیدنی سالم و گوارا یکی از مهمترین فاکتورهای مصرف آب میباشد که به دو صورت سیستم لولهکشی آب شرب یا بستهبندیهای آبمعدنی در اختیار مردم قرار دادهشده است.
ویژگیهای آب معدنی طبیعی
آب معدنی استاندارد و طبیعی آبی است که از منابع طبیعی مانند چشمه و سفرههای آب زیرزمینی به دست میآید و ترکیبات آن در فصول مختلف سال از ثبات نسبی برخوردار است. این آب در نزدیکترین محل به سرچشمه بستهبندی میشود و باید تمام اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از ورود هرگونه آلودگی و تغییر کیفیت آن انجام گیرد. برای ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی، آزمونهای میکروبیولوژی، شرایط بهداشتی تولید، بستهبندی و برچسبگذاری نیز استاندارهایی تدوینشده است.
انواع آب معدنی طبیعی و ترکیبات آن
آبمعدنی طبیعی به انواع زیر تقسیم میشود:
- آب معدنی طبیعی گازدار: آبی است که پس از بستهبندی میزان گاز دیاکسید کربن آن به همان میزانی است که در سرچشمه آب موجود بوده است.
- آب معدنی بدون گاز: آبی که بهطور طبیعی و پس از بستهبندی فاقد گاز دیاکسید کربن است.
- آب معدنی گاز زدا شده: آبی است که گاز آن پس از پالایش حذفشده است.
- آب معدنی غنی از گاز: دارای میزان دیاکسید کربن بیشتر نسبت به زمانی است که در سرچشمه بوده است.
ترکیبات آبمعدنی طبیعی مطابق با جدول زیر تعیینشده است:

هر آبی آب معدنی استاندارد نیست !!!
انواع آب معدنیهای موجود در بازار
بطریهای آب موجود در بازار حاوی سه نوع آبمعدنی طبیعی، آب چشمه و آب آشامیدنی شهری است. بسیاری از مردم از این موضوع آگاهی ندارند و گمان میکنند بطری حاوی آب معدنی طبیعی خریداری کردهاند.
برای پی بردن به این نکته کافی است که برچسب حاوی ترکیبات بطری را مطالعه کنید.
اگر آبی تحت عنوان آب معدنی طبیعی عرضه میشود برچسب آن باید حاوی اطلاعاتی مانند نوع آب معدنی طبیعی، محل سرچشمه آب و ترکیبات شیمیایی و مدت ماندگاری آب باشد.
در خصوص برخی شرکتهای تولیدکننده آب معدنی، میزان ترکیبات موجود در بطری آب (مانند نیترات، منیزیم، سولفات، فلوراید، منیزم و…) با مقدار درجشده روی برچسب متفاوت است. این تخلف برای ویژگیهای دیگر آب نیز رخ داده است که فراتر از استاندارد لازم در ایران و جهان میباشد و حتی آلودگیهای باکتریایی در آنها نیز وجود دارد.
هنگام خرید برچسب روی بطری را مطالعه کنید.
لازم است مردم به این امر توجه کنند و هنگام خرید برچسب روی بطری را مطالعه کنند، به تاریخ تولید و انقضا درجشده روی بطری توجه کنند و ویژگیهای ظاهری آب را چک کنند. آب سالم شفاف است و فاقد بو و طعم خاص، ذرات معلق و رسوب در بطری هست.
نکاتی در خصوص بطری آب معدنی
- بستهبندی آب معدنی در ظروف شیشهای و پلاستیکی انجام میشود که نوع پلاستیکی آن رایجتر است. تا زمانی که بطریها در شرایط مساعد نگهداری شوند، محتویات بطری سالم باقی میماند و خطری برای مصرفکننده ندارد.اما اگر بطریها در شرایط غیرمعمول مانند قرار گرفتن در نور آفتاب و یا در شرایط انجماد باشد، نوشیدن آب درون آن خطرناک است.
2. بطریهای آب معدنی جلوی نور آفتاب را خریداری نکنید!
در شرایطی که بطری تحت شرایط دمایی بالا قرار گیرد، برخی ترکیبات مانند پلیاتیلن ترفتالات و بیس فنل از بطری جداشده و وارد آب میگردد. این مواد بر روی غدد و هورمونها اثر گذاشته و همچنین مشکلاتی مانند ناراحتیهای قلبی و سرطان را موجب میشوند.
3. بطریهای آب معدنی یخ زده را خریداری نکنید!
زمانی که بطری در معرض انجماد قرار گیرد نیز این مشکل رخ میدهد و مواد تشکیلشده بطری تغییر کرده و اثر خود را روی محتویات داخل بطری میگذارد. بنابراین هنگام خرید آبمعدنی توصیه میشود از فروشگاههایی که بطریهای آب را زیر نور آفتاب یا در فریزر قرار میدهند خرید نکنید. در ضمن اکثر بطریها یکبارمصرف هستند و با استفاده مداوم، جوشاندن یا در یخچال قرار دادن مکرر اثرات مضر آن بیشتر و بیشتر میشود، بنابراین از استفاده مکرر بطری خودداری کنید.